Dodano: 2022-04-21
Miejscowość: Warszawa
Adres: Kaliszówka 4
Kod pocztowy: 01-909
Telefon: 224989898
Autor: Jędrzej Kowalski
Źródła:
https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/jablko-owoc-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-jablka,21142.html
Jedzenie warzyw i owoców jest jednym z najczęstszych zaleceń dietetyków, a także lekarzy. Zawierają one bowiem wiele korzystnych składników, w tym witaminy i minerały. Warto przyjrzeć się temu, jakie właściwości tkwią w zwykłym jabłku.
Jedno jabłko dziennie
Zaleca się jedzenie przynajmniej jednego jabłka dziennie ze względu na to, że ma ono korzystny wpływ na układ trawienny. Pomaga przyspieszyć pracę metabolizmu, a tym samym utratę zbędnych kilogramów. Ponadto ma właściwości przeciwnowotworowe, chroni układ krążenia oraz przyśpiesza regenerację organizmu. Należy pamiętać o tym, aby jabłka zawsze jeść ze skórką, jako że to właśnie tam znajduje się najwięcej korzystnych składników.
Witaminy i wartości odżywcze w jabłkach
Przeciętne jabłko, o wadze wynoszącej 150 g, pozwala pokryć aż 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B, a także witaminy K i E. Ta pierwsza ma niezwykle korzystny wpływ na krzepnięcie krwi, podczas gdy witamina E znana jest jako witamina młodości. Poza tym jabłko obfituje w sole mineralne, takie jak cynk, fosfor, a także potas, sód i wapń. Stanowi także doskonałe źródło błonnika, który działa niczym miotełka dla układu trawiennego. Szczegółowy opis właściwości tych owoców znajduje się na portalu internetowym Ekologia. Jest to źródło wiedzy na temat sposobów na zachowanie zdrowia.
Kto powinien często sięgać po jabłka?
Częste spożywanie jabłek jest zalecane w szczególności osobom, które mają problemy z układem trawiennym. Ze względu na to, że owoce mają właściwości związane z regulowaniem poziomu cukru we krwi, są one zalecane osobom cierpiącym na cukrzycę. Jabłka jedzone w całości są o wiele zdrowsze niż soki jabłkowe.